"A történelem előre „meg van írva”. A legnagyobb ellentmondás, hogy akik a valós történel­met csi­nálják – a királycsinálók -, egyidejűleg írnak egy fik­tív történelmet, afféle össztársadalmi igazságpótlék (vö. „kultúra”) gya­nánt. És ne­ked ki kell bogoznod, mit, miért csináltak „úgy” a múltban, hogy ma és holnap ugyanaz történjék, miközben félreve­zetnek egy folyamatosan újraírt ál-történelemmel, aminek kö­ze nincs az igazsághoz." (Czike László)

"Egy népnek, egy nemzetnek kellenek eszményképek, de ezek ne hamis és méltatlan eszményképek legyenek. (...) Nem csupán az a célom, hogy ledöntsek személyeket a piedesztálról, úgy, hogy oda ne kerüljön senki más. Az is célom, hogy meglássam és megláttassam azokat az alakokat is, akik valóban megérdemlik, hogy a piedesztálon álljanak."(Dr László András)


"Függetlenül attól, hogy a végső cél politikai, társadalmi, vagy vallási, a titkos társaságok működési elve ugyanaz: mozgásba hozni emberek tömegét és felhasználni őket egy olyan ügy érdekében, amiről nincs tudomásuk." (Nesta Webster: Titkos társaságok és felforgató mozgalmak )

2011. január 16., vasárnap

Breaking News: Kipaterolják a Széchenyi Könyvtárat a Királyi Palotából - kell a hely a királynak!!!

E blogon kicsit sem meglepő, az általam itt tárgyalt fejlemények abszolút logikus következő eleme, ugyanakkor mégis mellbevágó, hátborzongató hír, igen, nem tévedtem, ez a dolog zajlik:
"Széchenyi elköltözik?" "Az erőforrásminiszter Fellegi azt is elárulta a Tényeknek, hogy a romos várnegyedet és a várbazárt is felújítják, az utóbbi 2014-re elkészülhet. Az átfogó rekonstrukciónak a része lenne az Országos Széchényi Könyvtár elköltöztetése is, és az intézmény éppen a gyaloghíd mellé kerülne."
 Ha a mostani, világválságos gazdasági helyzetben, amikor Budapest is, meg a vidéki települések is sorra kénytelenek leállítani a gazdasági növekedés, jóléti társadalom, erőforrásbőség  jegyében elkezdett, vagy tervezett beruházásaikat, amikor Orbán Viktor (teljesen logikusan) már azt is bejelentette, hogy a jövőben az állami nyugdíjalap csak annyi pénzt fizethet ki nyugdíjra, amennyi a bevétele (tehát a nyugdíjak értékállósága már nem garantált, illetve csakis az ellenkezője az) ilyen, látszólag luxusintézkedést jelent be a kormány Erős Embere, az csak egyet jelenthet.
Ez nem taktikai propagandabejelentés, amiből semmi sem lesz, (ellentétben számos orbáni dumával, pl. az EU továbbbővítéséről, Erős Európáról, stb.), amit egy percig se gondolnak komolyan, ezt, kerül, amibe kerül, még ilyen katasztrófális pénzügyi helyzetben is meg akarják csinálni.
A királyság visszaállítása, vagy legalább a hatalom részéről erre irányuló szándék nem lehet kétséges, a királynak pedig a már a "múltkor" a közelébe vitetett Szentkorona mellé a budavári Királyi Palota is dukál.

19 megjegyzés:

Anonymous írta...

Talált komment a nol-on:

"Az igazság az, hogy ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor a magyaroknak sohasem magával a diktatúrával volt bajuk, hanem hogy nem az a diktátor, akit ők akartak. Eddig.
Most jó lesz, és örülök neki, mert legalább a frusztráltság megszűnik.
A párom szülei nagy Fidesz hívők, és annyira boldogok, mert végre az van a királyi TV-ben amit ők hallani akarnak, nem zavarják össze őket mindenféle ellenvéleménnyel, végre oda lehet mondogatni a szemét nyugatnak, mint régen Kádár alatt, sőt még a ruszkiknak is, mert mindenki hülye, csak mi vagyunk az okosok. Azóta az anyósomnak újra van kedve finom sütiket sütni, és mosolyog. Jobban mondjuk nem él, de hát az utóbbi 10 évben az átlagember általában nem él jobban. Olyan pici kell az emberek boldogságához.

Európa nyugati felének rá kéne jönni, hogy ez a keleti valóság, és jobb ha hozzászoknak, hogy errefelé az embereknek szükségük van királyokra. Amiben semmi baj sincs, ez is egy államforma, ami kínában már 2000 éve működik kisebb nagyobb sikerekkel."

Bobkó Csaba írta...

Kicsit aránytalan, hogy "ez is egy államforma", mert épp a köztársaságosdi és főleg a népképviseletesdi volt a ritkább a történelem során, utóbbi csak egy villanás az erőforrásbőség idején. "Demokrácia", népuralom meg sose volt, csak néha álszentül így neveztek valami oligarchiát, vagy diktatúrát.

Névtelen írta...

Nos, ez is mellément... persze az OSZK olyan hely, ami tényleg bármikor elköltöztethető lenne, nem is feltétlenül a hatalmi indokok, hanem egyszerűen a helyszűke miatt. 2006-ban már kétmillió könyve volt, 100 év alatt ki tudja, nem nő-e meg háromra. Bár ez talán túlzás, tekintve a csökkenő könyvkiadást. Mellesleg "legitimációs" szempontból észre kell venni, hogy pont a szocializmus-demokrácia átmenetében költözött a hely a Várba, tehát nem mondhatjuk, hogy nagy múltja van ott, sőt, nagyobb a múltja a Vár nélkül, mint a Várral. Maradok inkább a prot-kur mítoszromboló posztoknál, se a jóslás, se a napi politika nem túl jövedelmező ezen a blogon (kivéve, mikor valami prot-kur anyagnak napi kapcsolata van, de ez ritka).


FL

Bobkó Csaba írta...

Sajnálom, az Üzletszabályzat alapján nem adhatjuk vissza a pénzt! :-)

Névtelen írta...

Megnyugodtam, hogy majdnem ugyanazt írtam márciusban, mint most a másik posztnál, ide inkább ez jöjjön:

http://mno.hu/grund/a-liget-egy-kulturalis-negyed-rosszul-hasznalva-1344576

"– A Vár rekonstrukcióját rémálomnak tartom. Felépítenek egy őrületes díszletet, amiben nem lesz semmi. Berendezik a palotát csupán a palota kedvéért, helyreállítanak és felépítenek épületeket csupán az épületek kedvéért, hiszen már nincs sem testőrség, sem lovarda. Kísértetiesnek tartom, hogy ott áll majd hetvenezer négyzetméter üres tér tartalom nélkül. Erre sokan azt mondják, a Vár felújításának árnyéka rávetül mindenre, és emiatt nem tehetünk semmit a Ligetben sem. De én ezt rossz logikának tartom. A Harmadik Birodalom esetében ez a kijelentés helytálló. Albert Speer főépítész árnyéka valóban mindenre ráborult: az épületek, lehettek mégoly remekek is, magukon viselték a saját történetiségüket. Az Orbán-rendszer azonban nem totális diktatúra. Amit magunk körül látunk, az a kormány nemzetteremtő akaratának térbe való kivetülése. Nem egy várost akarnak létrehozni, hanem a régi mintájára egy új társadalmat egy szimbolikus térben megjeleníteni. Csak az a probléma, hogy ez az akarat tévedés, kísérteties üresség, nincs benne tartalom. Totális félreértés tehát, amit csinálnak, és diktatórikus eszközökkel teremtik meg a működésük feltételeit, de ez mégsem totális diktatúra."

Ha György Péternek (wiki szerint zsidó szülője van, ELTÉ-s esztétaként pedig nem nehéz az ellenzéki irányultságát látni) nem tetszik a Vár felújítása, akkor ez csak jó dolog lehet. György Pétert zavarja, hogy lesz szép Vár, de nem lesz benne király; csak aztán ha jön a király, majd ne szóljon semmit. :)
Persze arról egy betűt nem nyilatkozott, hogy elvtársai a múltban mit tettek a Várral, amilyen állapotból egyáltalán restaurálni kell. A libafoszöld kupola, a betonosított, térköves (ahol korábban gyep, bokrok votak) "kert" ellen esztétaként mikor mondott egy rossz szót is? Attól, hogy 1954-ben született, még nézhetett volna régi képeket a Várról.

(Ezzel párhuzamos egy balos ismerősöm véleménye (egy ideje nem találkoztam vele, és nem is kívánok), akinek nagyon tetszik, hogy a 30-as években a Hősök tere környéke (leginkább mögötte a Városliget ma már betonozott része) mennyire fás, füves volt, nem autóútközpontú, mint most, de az nem esett le neki, hogy ezzel épp a jobboldali kormányzást (még ha Horthy az is volt, aki, a jogfolytonosság vitathatatlan - de akkor nevezzük a kormányzást életszemléletnek, vagy tradíciónak...) dicséri, miközben balosként utálja Horthy-t, és otthon Hétköznapi csalódásokat hallgat, valószínű Orwelléknek szurkolt, és a köztársaságnak, pedig a Hősök tere jelenlegi képe épp a köztársaságiaknak kedvez, és a természetközelibb régi rendet szorította háttérbe.)

Tehát van abban valami ellentmondás, hogy esztéták/"jószándékúak" mennyire agymosottak a baloldali ideológiák által.

FL

Bobkó Csaba írta...

Én ismertem Gy.P. zsidó apját, György Lajost, a környezetvédő mozgalom nagy öregjét, és biztosíthatlak, hogy az alma sajnos messze és rossz irányba esett a fájától. GY.P. állandóan apja sírját rugdossa emiatt publicisztikáiban. (Az öreg, mint veterán munkaszolgálatos Jobbik-szimpatizánsként halt meg) Én az építészeti tradíció lelkes propagandistája is vagyok, a várban is, csak kár, hogy tradícionális királyt nem lehet gyártani az épülethez... Persze a hatalom megszerzése soha nem volt fehér kesztyűs meló.

Névtelen írta...

Szapolyai-Orbán restaurálja a várat, egy Habsburg meg majd visszaveszi tőle 20 év múlva. :) (500 éves sztori ismétlődik...)

Persze lehet bírálni Orbánt, kell is, de én most azon a véleményen vagyok, hogy amennyi pusztítást végzett az elmúlt 70 év bolsevizmusa, azután már-már üdvözölni kell minden ilyen restauratív lépést. Rémlik, hogy a Ludovikát is pár éve újították fel, nem tudom, az ellen volt-e valami tüntetés, hogy felesleges, de mióta van, szép, igényes, és senki nem tüntet már ellene. Bár az Orczy park felé akarnak állítólag terjeszkedni, ami felszámolná az ottani füves-fás telek nagy részét (itt lakom egy köpésre, tényleg szép a park), ez már kicsapta a biztosítékot egyes körökben. Pedig ez ugyanaz a restauratív Orbán. Mondjuk a Radetzky-laktanyát meg most bontják a belvárosban, ami helyén már modern falanszter dobozépület lesz. Tehát azt is mondhatnánk, hogy míg egyet lép előre, addig kettőt hátra.

FL

Bobkó Csaba írta...

SAjnos, OV lépései mögött nem látom a koherens konzervatív világképet. Restauráltat ezt-azt, láthatóan ezt a hatalom díszleteként teszi és ez OK. Ugyanakkor a Ligetbe modernista ocsmányságokat akar rondíttatni és eltörölte a műemlékvédelmet, meg a régészeti feltárás védelmét. Ez nagyon nem magyar tradícionalizmus. Mohács után a Habsburg-ház volt Európa főhatalma, ma OV hatalmi bázisa sokkal nagyobb, mint a mai Habsburgoké. Persze, amennyiben OV nem csak strómanja bizonyos köröknek...

Névtelen írta...

Igen, egy Moszkva tér > Széll Kálmán tér lépés után egy Lágymányosi híd > Rákóczi híd jön, ez tényleg értelmetlen.

Én az 1000 forintos Mátyás király fejébe látom bele, hogy Orbánra hasonlít az alak.

FL

Bobkó Csaba írta...

A Tokaji Dukát helyi pénz legnyagyobb címletén V. Orbán volt! :-) Pedig a térségben Szent Orbán ereklyéje található, aki I. Orbán pápa volt...

Névtelen írta...

"Ugyanakkor a Ligetbe modernista ocsmányságokat akar rondíttatni..."
Ez nem meglepő a fidesz makovecz-imádatát nézve. Orbán háza mellett ott virít egy olyan szörnyűség. Ufff. Most látom, hogy felmerült Makovecz Stadion név is. Nem olyan régen voltam Makón. Most láttam, végre (nem!) élőben kettő förmedvény épületét is. Részvétem az ottaiaknak.

Makovecz volt már antiszemita is:
http://www.ma.hu/belfold/95603/Makovecz_eltavolitasa_a_Fidesz_erdeke

Makovecz szerint ugyanis Hellerék megítélésében „nem tudja figyelmen kívül hagyni zsidó származásukat”, hiszen „egy folyamatos fölényérzetük van a magyarsággal szemben.”

Ezért??? Jaj, vagyis ajvé!:-)

Name7

Névtelen írta...

A Soros elleni, lassan általános "összeurópai" médiasortűzről mi a véleményed? Vagy ez csak szabadkőműves belharc, mint a júl. 4-i amerikai függetlenség?

FL

Névtelen írta...

A legfrissebb hír szerint marad az OSZK, úgyhogy lehet örülni...

(én inkább a Parlamentből csinálnék múzeumot)

FL

Bobkó Csaba írta...

Szerintem ezek taktikai álhírek, hosszabb távon királyi palota lesz ott. Nem mondom, hogy ne legyen, csak kormányozna kicsit jobban...

Névtelen írta...

Én ezt a hírt nem értem. Vagyis értem:

http://444.hu/2016/03/10/habsburg-otto-hagyateka-bekerul-a-varba

Szóval értem a kezdeményezést (bár a "hagyjuk a labanc politikát" Orbántól ez hirtelen meglepetésként ért), de azt nem, hogy hogy kerülte el mindenki figyelmét? Egy Habsburg-ellenes cikket nem olvastam, senkit nem zavar? Vagy csak akkor fog, ha már tényleg megérkezett a hagyaték, és átadták? Nekem itt gyanúsabb a csend. Nem mondom, hogy rögtön Pap-Szántai táncoljon az első sorban ("köztudottan" fideszesek, legalábbis az alaptörvényt is elég jól bevédték, és ugye a Jobbikot szidják), hogy ezt mégis hogy képzeli a kormány, de konkrétan még az átlag kurucos mentalitású faék kommentelő se szitkozódott.

Mindenesetre beetetésnek jó a hagyaték. Lépésről lépésre. :D

FL

Bobkó Csaba írta...

Kell egyfajta legitimáló folytonosság a leendő királynak. Még kiderítik a pletykált rokonságot is... :-)

Névtelen írta...

http://torokmonika.blog.hu/2016/07/31/honfoglalas_792

"Hahó, csak szólok, hogy a büdös Habsburgok küldték haza a gaz muszlimokat.

Akik addigra felépítették a közigazgatást, az úthálózatot, a vízvezetékeket, hozták a krumplit, a paprikát, paradicsomot, tulipánt, fürdőket, meg mindent, ami még eszünkbe juthat a Brian életéből."

Hát azért Isten mentsen, hogy ilyenek vegyék védelmükbe a Habsburgokat!

Name7

Névtelen írta...

Előző megjegyzésem irónia akart lenni. :-)

Nem értem, hogy az ilyen amerikai népszavás zsidóknak miért jó a magyarok gyalázása?

Name7

Névtelen írta...

Ez a dupla kommentelés (Disqus+blog.hu kommentmotor egymás alatt) rosszabb, mint a kettős királyválasztás. Ott még át tudtál állni egymagad, de itt, ha disqus-os vagy, hogy kommentelsz át a blog.hu-snak? :)

FL